Licht en Duister / Willem Frederik Veltman

Vorige Artikel 74 van 108 Volgende
€ 24,95 (inclusief 9% btw)

Licht en Duister


“Het verhaal van mijn leven”, door Willem Frederik Veltman.

Dit is de titel van een nieuw boek dat onlangs is afgerond en gedrukt. De auteur heeft er lange tijd over gedaan om het zorgvuldig op papier te krijgen. 

In het voorwoord zegt hij: “Nu mijn negentigste verjaardag is gepasseerd, mag ik hopen dit verhaal over niet al te lange tijd te kunnen besluiten.
Wat dreef mij er toe, jaren geleden, de pen op te nemen om de geschiedenis van mijn leven te vertellen? Was het ijdelheid? Waarschijnlijk wel voor een deel. Maar ook iets anders. Ik wilde mijn kinderen en kleinkinderen meer over hun vader, over hun opa, over hun groot-opa laten weten, dan ik zelf van mijn ouders en voorouders te horen had gekregen. En bovendien dacht ik daarmee anderen ook van dienst te zijn. 
En ik vertel graag anekdotes, vooral als ze grappig zijn.
Ik wil ook dat kinderen horen, hoe je in het leven mag ontvangen, van mensen, van gebeurtenissen. Hoe je bent omgegaan met voor- en tegenspoed. Hoe je de akelige smaak van het wereldgebeuren kan verwerken. Hoe je ten diepste bent gegrepen door werken en woorden, die mensen hebben gesproken, hebben voortgebracht. Hoe je je verbonden voelt met natuur, land en volk, waarin je bent geboren, maar ook ten sterkste met landen en mensen, die het lot je tegemoet heeft gebracht. 
Ik heb heel veel niet genoemd, veel mensen, veel ervaringen niet ten tonele gevoerd. Ik wil eerlijk zijn in lof en afkeuring. Ik ben door mensen geholpen en heb zelf geprobeerd mensen te helpen. Ik heb negatieve ervaringen, ook met mensen die hoog in algemeen aanzien stonden, niet weggelaten, doch zonder wrok verteld.
Ik heb getracht te weten te komen waarom de verwachting van een ‘Metanoeite’ – verandert uwen zin – niet in vervulling ging, waarom we zolang in het ‘duistere woud’ en in de ‘helleregionen’ van Dante’s ‘Divina Commedia’ moeten vertoeven.
Wat is er verzuimd? Wat is er goed te maken? Wat heb ik in het begin van de één-en-twintigste eeuw als levensmotto gesteld?
Woorden van onze Vader des Vaderlands die ik elk jaar in mijn zakagenda opschrijf:
‘Point n'est besoin d'espérer pour entreprendre, ni de réussir pour persévérer.’ 
‘Het is geenszins nodig hoop te koesteren om iets te ondernemen, evenmin is het nodig te slagen om door te zetten.’

Dit boek beschrijft een zeer boeiend levensverhaal over een mens, die zijn leven lang intens heeft gewerkt aan de pedagogie van Rudolf Steiner en de antroposofie. Hij verdiende het om dit leven nu helder en beknopt in dit geschrift weer te geven, zodat voor het nageslacht behouden kan blijven waaraan hij zijn krachten heeft gewijd. 
‘Licht en Duister’, gebonden in hardcover, 330 pagina’s. Prijs: € 24,50 (excl. verzendkosten). Bestellen bij: De Vereniging voor Vrije Opvoedkunst via de site: www.vrijeopvoedkunst.nl . of een email sturen naar: info@vrijeopvoedkunst.nl 

Door Rob Tuk

Bij een bestelling boven €60,- binnen Nederland geen verzendkosten!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2021 De Boekerij Zutphen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel