Editie winter 2024

Het licht doet me van tijd

tot tijd herinneren

aan het licht.

Hans Andreus            

 

Dieren in de winter, Dorothee Brunner  

 

 

Wij zijn het nieuwe jaar spannend en hoopvol begonnen met onze nieuwe collega Lisette! Hieronder zal ze zich aan u voorstellen.

Het jaar start ook met veel nieuwe boeken, kaarten, handwerkpakketjes, bijzondere kaarsen en nieuwe platen voor de toverlux lamp. Veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief!

Lisette

Vanaf begin dit jaar mag ik me twee dagen per week omhullen met de prachtige, warme, inspirerende sfeer van de Boekerij. In deze eerste tijd laaf ik me aan de schat aan kennis en ervaring van Lyanne en raak ik regelmatig overspoeld met alle vragen, opdrachten en nieuwigheden die op me af komen. (Vaak voel ik me als een jarig kind als ik wakker word en slaperig denk 'Wat was er ook al weer voor leuks? Oh ja! Ik mag weer naar de winkel!)

In de dagen dat ik niet in de winkel ben, pak ik zaag en hamer en timmer ik aan een vakantiehuis, dat - als alles gaat zoals ik hoop - rond de zomer af zal zijn. Vanaf dat moment heb ik meer ruimte om mijn eigen inbreng vorm te geven, waar ik me enorm op verheug.
Lezen is als ademen voor mij, en daarover uitwisselen een feestje!

Van links naar rechts: Janine, Esther en Lisette

 

Boeken

klik op de plaatjes voor meer informatie en prijzen

Geen enkel thema is zo vaak beschreven in de literatuur, muziek en kunst als de liefde. Toch blijft de mens op zoek naar haar ware aard. We denken haar te kunnen definiëren en vatten maar merken steeds weer dat we tekortschieten. Liefde is ondoorgrondelijk maar levensnoodzakelijk.

Liefde. Een onmogelijk verlangen? beschrijft hoe de liefde in haar voortbestaan bedreigd wordt door het consumentisme, en de kwalijke illusie dat alles maakbaar is. Bovenal is het een pleidooi om gewoon te doen. Want alleen dan, als we niks forceren, kan de liefde in volle glorie verschijnen.

Deze nieuwe editie van Liefde. Een onmogelijk verlangen? verschijnt naar aanleiding van het tienjarige bestaan van het boek.

 

 

 

 

 Kun je ouder worden zonder je levensplezier te verliezen? Die vraag staat centraal in Hoe ouder hoe vrolijker. In zijn verhalen, essays en reisschetsen vertelt dichter en vertaler Hans van Pinxteren over belangrijke momenten in zijn leven: zijn kindertijd, een hartstochtelijke liefde, de reizen die hij maakte. Daarnaast gaat hij in zijn essays diep in op het vertalen en de auteurs die hij vertaalde, zoals Montaigne, Flaubert en Rimbaud. Het titelverhaal is een bespiegeling over het ouder worden n.a.v. het denken van Montaigne.

Net zo belangrijk als het thema van het ouder worden is in deze teksten het motief van de ontmoeting: persoonlijke ontmoetingen, met mensen die een belangrijke rol speelden in Van Pinxterens leven, en virtuele ontmoetingen, met de grote auteurs die hij vertaalde. Hoe ouder hoe vrolijker gaat over reizen en verdwalen, schrijven en vertalen, over vriendschap en liefde – over het leven en de kunst van het ouder worden. Een prachtig boek met verhalen die elk een eigen wereld oproepen en toch onderling zijn verbonden.

 

De zucht naar goud, die Filips de Schone in zijn greep had, luidde in 1307 het dramatische einde van de Orde van de Tempeliers in. De folteringen waaraan veel Tempeliers vervolgens blootstonden, hun afgedwongen bekentenissen en de dood op de brandstapel van Jacques de Molay, de laatste Grootmeester van de Orde, roepen nog steeds ontzetting op. Waarom moest het de Tempeliers zó vergaan?

In deze uitgave beschrijft Alice Woutersen-van Weerden een weefwerk van stromingen en ontwikkelingen die de geschiedenis van Europa kleurden, soms op de voorgrond, soms in het verborgene. In dit weefwerk licht het streven van de Tempeliers op als een gouden draad. Hun bezielde verbinding met de essentie van het christendom had niet alleen een diepe innerlijke kern maar wilde ook in de ontwikkeling van de Europese cultuur een gouden licht brengen.

 

Voor u gelezen

 

 

Dit boek stond al redelijk lange tijd in de winkel te pronken: een kloeke, mooi gebonden en uitgegeven roman van de Franse schrijver Michel Houellebecq met de ietwat verontrustende titel Vernietigen. Ik had het al wel eens ter hand genomen, gelezen wat de recensenten ervan vonden - zeer positief, lovend - maar toch weer weggezet. Er waren nog zoveel andere boeken te lezen.....

Totdat ik in het nieuwe boek van Fokke Obbema, Stervelingen een interview las met de Belgische psychiater en auteur Dirk De Wachter. Als aanrader om te lezen noemt hij op het laatst het bewuste boek van Houellebecq. " Zeker in zijn laatste roman, over een man die kanker heeft, mijn verhaal dus, toont hij zich bovenal een man die liefde zoekt."

Dat was de druppel. En ik moet zeggen, het heeft mij niet teleurgesteld! Ik heb het boek binnen een week uitgelezen, geboeid vanaf begin tot eind. Het is actueel, meer dan - het speelt in 2026! Er komen geheimzinnige aanslagen, en bedreigingen in voor, het gaat over de Franse politiek, maar bovenal gaat het om de intermenselijke relaties en de moderne manier van omgaan met ziekte en ongemak. Hier en daar moest ik smakelijk lachen om pakkende beschrijvingen maar aan het eind bleef toch de ontroering om het zo treffend, invoelend beschreven lot van de hoofdpersonen.

Gelezen door Christiaan

Zie ook:

Wat is de essentie van het leven, in het licht van onze sterfelijkheid? Om die vraag te beantwoorden voerde Fokke Obbema ruim veertig gesprekken met personen die geconfronteerd werden of worden met de dood, of die beroepsmatig veel met de dood te maken hebben – een patholoog-anatoom en tevens filosoof, een terminaal zieke twintiger, een bijna honderdjarige milieuactiviste, een advocaat met een bijna-doodervaring, een hospicemedewerker, een psychologe die de wacht is aangezegd, kortom: stervelingen.

De gesprekken gaan over wat het betekent om mens te zijn: over lijden en leven, over vechten en veerkracht, over angst en aanvaarding, over opgedane inzichten en levenswijsheden. Na zijn bestsellers 'De zin van het leven' en 'Een zinvol leven' is Fokke Obbema nu terug met een rijk boek vol levenswijsheid dat het leven beschouwt door over de dood te spreken.

 

 

 

 

Wie leeft met kwetsbaarheid en beperking, heeft meer dan wie ook behoefte aan verbondenheid, aan een liefdevolle blik. Als we dát voor elkaar kunnen betekenen, kan leven met kwetsbaarheid en beperking ook goed leven worden.

Leven met een beperking of onomkeerbare ziekte is een voortdurende zoektocht. Als maatschappij moeten we daarvoor attent zijn en beperking in al haar vormen beter benaderen, zowel in een algemene visie op het omgaan met kwetsbaarheid en beperking als in nieuwe perspectieven op herstel.

In dit boek werpen Dirk De Wachter en Manu Keirse een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. Van een brede visie rond inclusie en stereotypen, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigt.

Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden.

 

Als Hiske Dibbets hoort dat ze kanker heeft met een slechte prognose, staat alles plotseling op scherp. In shock stopt ze met werken. Ze laat haar testament opmaken en trouwt met haar vriend. Ze begint aan een chemobehandeling. Samen met familie en vrienden probeert ze er het beste van te maken. Maar hoe moet je leven als je agenda ineens gevuld is met scans, onderzoeken en chemokuren? Als je weet dat je leven vermoedelijk niet meer zo lang zal duren? Nuchter en met een scherp oog voor surrealistische situaties beschrijft ze wat haar overkomt na de diagnose. Na de eerste schok wordt ze over vallen door herinneringen en brengt ze haar leven in kaart. Welke inzichten geeft de ziekte haar? Hoe moet ze zich verhouden tot de dood? En wat moet ze met een conflict uit het verleden dat nog niet is opgelost? Niet niks is een openhartig, aangrijpend en toch ook humoristisch verslag van wat het betekent om te leven met een ongeneeslijke ziekte. Het overkomt veel mensen, maar toch is het nog altijd onbekend terrein. Een ding is duidelijk: leven met de dood op je hielen is niet niks.

 

 

 

 Een wonderlijke stilte. Dat is het eerste waarover Marjoleine de Vos zich verbaast als ze het levenloze lichaam ziet van een man van wie ze zielsveel heeft gehouden. Er is geen warmte meer in dat lichaam, geen beweging, geen geruis van ademhaling, geen hart dat nog klopt. Er is alleen nog een omhulsel, een voor eeuwig zwijgend ding, waar je, als je je gêne overwint, tegenaan kunt praten. Hoe laat een onpeilbaar verlies zich uitdrukken? Laverend tussen verzet en berusting, ongeloof en relativering tast De Vos haar gemis en herinneringen af. Ze leidt de lezer langs de woorden en beelden die denkers en dichters over de dood hebben opgetekend. En steeds is alles er is een verstild en intiem essay over het zoeken naar taal voor het onzegbare.

 

Nevelen van verdriet bevat brieven over rouw van onder anderen Nick Cave, Rainer Maria Rilke, Charlotte Brontë, Albert Einstein, Ernest Hemingway en Virginia Woolf. Schrijvers, denkers en kunstenaars die woorden geven aan iets wat vaak niet te beschrijven is.

'Als we liefhebben, is verdriet onvermijdelijk. Dat is de afspraak.' - Nick Cave

'Ik weet uit ervaring maar al te goed dat er veel tijd zal verstrijken voordat de nevelen van verdriet in jullie hoofd zullen optrekken.' - Helen Keller
 

 

Kinderboeken

Kalenders en agenda's opruiming!

Bijna alle kalenders en agenda's 2024 zijn vanaf heden in de opruiming:

Kaarten

Een selectie van nieuwe enkele kaarten:

En van nieuwe dubbele kaarten:

 

 Cadeau's

Naast de afbeeldingen van Het Wol Feetje, verkopen we nu ook afbeeldingen van andere kunstenaars voor de Toverlux lamp/ raamhanger. Vind alle silhouetten in onze (web)winkel.

 

Handwerken

  

Nieuwe pakketjes binnen van Atelier Pippilottain de serie stekers Koning Winter, Vrouwtje Dooi en Moeder aarde. Ook een nieuw bladkindje: bladkindje appelbloesem.

 

Om ruimte te maken voor alle mooie, nieuwe pakketjes van Atelier Pippilotta, hebben we een selectie van de pakketjes in de uitverkoop (op=op).

 

 

Nieuw

Al enige tijd verkopen we onder andere kerstboomkaarsjes en dinerkaarsen van Urtica de Vijfsprong uit Vorden. Sinds kort maken ze ook voor andere gelegenheden kaarsen en ook deze zijn bij ons te koop. Op de afbeelding is maar een kleine selectie van het hele aanbod afgebeeld.

 

De Boekerij, Nieuwstad 55, 7201 NL Zutphen
www.deboekerijzutphen.nl  info@deboekerijzutphen.nl

 

 

Bij een bestelling boven €90,- binnen Nederland geen verzendkosten!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 De Boekerij Zutphen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel